Filtry na pitnou vodu, úpravny vody - část 1
Kategorie:
BYDLENÍMáte závadnou vodu ve vaší studni? Zapáchá, je železitá, má vysoký obsah manganu nebo vápence? Je jasné, že Vám tímto komplikuje život, ničí spotřebiče, zanáší potrubí apod. Vše se dá řešit.
Až 80 % studní bývá znečištěno bakteriemi Koli ( zpravidla způsobuje sousedův nedokonalý septik) , nebo dusičnany. (Zde se podepsalo extenzivní zemědělství). Část studní pak obsahuje vápenec, mangan, železo v nadnormativní míře.
Filtrace
Odstraní nežádoucích příměsi, těžkých kovů a chloru, zlepší chuťové vlastností vody, dochází k alkalizaci vody.
Mechanická filtrace odstraní z vody nežádoucí pevné látky, jako je jíl, písek, bahno apod. To jsou nejznámější fitry. Zpravidla mají velikost filtru 60 – 80 mikronů. Pro tepelná čerpadla s deskovými nerezovými výměníky postačuje 800 mikronů. Pokud máte zakalenou vodu, a nechcete použít pískový filtr, lze použít i gázový filtr. Mechanická frakce může způsobovat potíže při provozu tepelných čerpadel voda – voda. Částečky písku Vám díky velkému průtoku „rozstřílejí filtr“. Firma KODEK má vymyšleno elegantnější řešení.
Písková filtrace zachytí jemné mechanické nečistoty. Písek díky svojí adsorpční schopnosti zachytí i částečky mikroskopických rozměrů, které se ve vodě jeví jako zákal nebo opalescence. Písek je však nutno měnit. Nebo proplachovat zpětným proudem.
Filtrace aktivním uhlím z vody odstraní většinu látek organického a některé látky anorganického původu, jako jsou pesticidy, těžké kovy a podobně. Odstraňuje z vody nepříjemné pachy včetně chlóru a celkově zlepšuje chuť upravené vody. Velmi kvalitní filtrace. Náplň aktivního uhlí je však nutno měnit. Nelze ji promývat. Pokud není filtr kontrolován čidlem, je otázka, kdy ještě funguje.
Alkalizace vodu obohacuje o vápník a hořčík, otupuje se agresivita vody a zvyšuje se pH. Filtrační náplní je vápenec nebo dolomitický vápenec. Vodě bez minimální příměsi Vápníku a hořčíku se říká hladová voda. Vyskytuje se např. v oblasti Bílé Vody v Jeseníkách. Rozežírá (rozpouští ) potrubí, výměníky, kotle. Navíc není chutná.
Železo, mangan a jejich odstranění
Železo: Voda mívá zákal do červena, popř. je červený i sediment. Vodu nelze používat ani pro užitkové účely, neboť sloučeniny železa se usazují v trubkách a ucpávají přívody do praček, WC, bojlerů apod.
Mangan a jeho sloučeniny se projevují „mastnými“ skvrnami na povrchu vody, černou vodou a černými usazeninami. . Vodu nelze používat ani pro užitkové účely. Zejména mangan tvoří obtížně odstranitelné skvrny při praní prádla.
K odstranění železa a manganu se používají speciální filtry s náplní pískem a aktivačním filtrem. Při průtoku přes aktivní materiál se částice železa a manganu vysráží. Na dně filtru je zachytí písek. Jakmile je filtr plný, proběhne automaticky proplach do odpadu. Filtr si tak zajistí dlouhodobou účinnost. Ve druhé nádobě je roztok hypermanganu, ( KMNO6) , který regeneruje aktivní materiál. Filtry bývají automatické , uživatel pouze doplňuje manganistan draselný.
Tvrdá voda, vápník a jeho odstranění
Pro pitné účely je žádoucí obsah 30 mg/l Ca a 10 mg /l Mg. (tvo-řící tvrdost vody), neboť se jedná o tak zvané bio-genní prvky, potřebné pro lidský organismus . Je – li ale tvrdost velmi vysoká, změkčení vody se provádí průtokem vody přes filtr se specielní náplní. Silně kyselý katex v Na+ cyklu, kdy dochází k záměně solí vápníku a hořčíku za neškodné sodné sole..
Dusičnany
Dusičnany: z hlediska hodnocení příslušné hygienické normy se jedná o látku zdravotně závadnou, škodí zejména po přeměně na toxické (jedovaté) dusičnany. Přítomnost dusičnanů je zvláště nebezpečná pro dětský organismus, hlavně v jeho kojeneckém období. Z tohoto důvodu je horní limitní hranice pro dětskou populaci doporučována do 15 mg/l. ( na Západě 10 mg/l). Odstranění dusičnanů se provádí průtokem vody přes filtr se specielní iontoměničovou náplní, kde dochází k záměně za chloridy nebo za jiné látky.
Bakterie
Bakteriální znečištění představuje přítomnost bakterií, virů a dalších mikroorganismů ve vodě. Tyto nežádoucí mikroorganismy mohou být příčinou různých onemocnění, počínaje střevními potížemi až po různá infekční onemocnění, jako například žloutenka, tyfus, cholera tuberkulóza nebo salmonelóza. Likvidaci těchto mikro- organismů a tím zajištění zdravotní nezávadnosti lze provádět několika způsoby. Chlorace je klasický osvědčený způsob. Pro malé a střední výkony se používá vodní roztok chlornanu, do vody se přidává dávkovacím čerpadlem.
Dezinfekce UV-zářením, bez použití chemikálií. Ve srovnání s chlorací nedochází k negativním jevům jakosti vody. Ozonizace je moderní vysoce účinný způsob zdravotního zabezpečení bez nežádoucích dopadů na kvalitu vody. Chlordioxid má účinky obdobné jako ozon, je však investičně méně náročnější. Kobaltové záření používá se v potravinářském průmyslu. Tedy při výrobě piv, kyselek apod.
Autor: Ing. Sýkora
zdroj: www.studnyvrty.cz
Související články:
Filtry na pitnou vodu, úpravny vody - část 1
Filtry na pitnou vodu, úpravny vody - část 2.
Filtry na pitnou vodu, úpravny vody - část 3.
Doporuč přátelům
Filtrace - Autor: Oto25 30. 6. 2016
Vodní filtr - Autor: Honziš 31. 7. 2016
filtry - Autor: Ladislav V 5. 2. 2017
filtr na vodu - Autor: Michal6 29. 4. 2017
fitr na vodu - Autor: Josef O 28. 7. 2017
berky a filtrační vložky - Autor: Rostislav H. 13. 2. 2018