Ekologická jablka jsou díky různým bakteriím zdravější
Kategorie:
ZAHRADAKaždý rok lidé zkonzumují miliony jablek, ty jsou totiž základní součástí zdravé výživy. Přesto jediné jablko nese asi 100 milionů bakterií - a většina mikrobů je uvnitř jablka, takže nezáleží na tom, kolikrát je umyjete.
Rakouští vědci srovnávali bakterie v jablkách v konvenčních obchodech, kde vypadaly vizuálně chutně. Kmen, kůra, maso, semena a kalich - tupý kousek ve spodní části, kde býval květ - byly analyzovány samostatně. Celkově organická a konvenční jablka obsahovala podobný počet bakterií.
Organické přínosy pro zdraví
Většina bakterií je v semenech, přičemž většina zbytku bakterií je v mase. Zdá se, že pokud jde o přínosy pro zdraví, organická jablka jsou mnohem lepší.
Escherichia-Shigella - skupina bakterií, která zahrnuje známé patogeny - byla nalezena ve většině konvenčních vzorků jablek, ale žádném z organických jablek.
Profesorka Gabriele Bergová z Graz University of Technology v Rakousku uvedla: „Čerstvě sklizená organicky řízená jablka mají ve srovnání s konvenčními bakterie podstatně rozmanitější, rovnoměrnější, a to tvoří výraznější bakteriální komunitu.“
„Očekává se, že tato rozmanitost a vyváženost omezí přerůstání jakéhokoli druhu, přičemž předchozí studie uvádějí negativní korelaci mezi hojností lidských patogenů a rozmanitostí čerstvých produktů z mikrobiomů.“
Vaření zabíjí většinu hub a bakterií, takže čerstvé ovoce a zelenina jsou zvláště důležitými zdroji střevních mikrobů. Zatímco nedávné studie mapovaly houbový obsah jablek, o jejich bakteriích je známo méně.
Doporuč přátelům
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.