TRVALÁ ZÁVLAHA VÁM POMŮŽE ŠETŘIT VODU

TRVALÁ ZÁVLAHA VÁM POMŮŽE ŠETŘIT VODU

Kategorie: ZAHRADA

Poslední roky se u nás projevuje stále větší nedostatek vláhy. Mít na zahrádce dostatečné množství vody na závlahu už není jen otázkou financí, ale hlavně dostatečného vodního zdroje.



V řadě obcí je v období sucha zakázáno používat na závlahu vodu z veřejného vodovodu a vysychají i soukromé studny. Jenže ovoce, zelenina, květiny a dokonce ani pořádný trávník se bez vody neobejdou. Pokud nechcete mít ze zahrádky nebo truhlíků za oknem vyschlou poušť, zkuste rostlinám pomoci využít dokonale každou kapku závlahy. Řešení problému se jmenuje Trvalá závlaha.

Co to je Trvalá závlaha?

Trvalá závlaha je ekologicky nezávadný přípravek, který se při výsadbě přidá ke kořenům rostlin, případně k jejich semenům, a tam pak na sebe váže vodu. Díky tomu spotřebuje rostlina nejen méně vody, ale i hnojiva. Přesto jsou u ovoce i zeleniny větší úrody. Úspora vody je zásadní, protože frekvence zavlažování se může snížit až o polovinu. Daří se rovněž efektivněji hospodařit se srážkovou vodou, která se zachytí v půdě kolem rostliny a postupně uvolňuje.

Jak to funguje

Trvalá závlaha se vyrábí ve formě krystalků. Ty se smísí s půdou a při kontaktu s vodou zvětší svůj objem. Vytvoří se velké gelové částice, v nichž se zadržuje jak voda, tak i rozpuštěné hnojivo a živiny. Pouhý jediný kilogram přípravku Trvalá závlaha dokáže během několika vteřin absorbovat 200 až 500 litrů vody. Gelové částice pak fungují jako zásobník vody a živin v půdě, a to přímo v kořenovém systému, takže je rostlina dostane ve chvíli, kdy to potřebuje. S tím úzce souvisí také nižší spotřeba hnojiv a jejich vyšší účinnost. Díky gelovým částicím se podaří k rostlině dostat i tu část hnojiva a živin, která by se jinak bez efektu odplavila do spodních vod. Ty jsou tak zároveň také lépe chráněny před znečištěním hnojícími přípravky.

Také klíčivost semen se díky přípravku Trvalá závlaha daří zvyšovat. Podle provedených měření je u stejných semen bez použití Trvalé závlahy 46 %, ale při jejím využití až 75 %. Podle dalších testů se klíčivost u některých typů rostlin může zvýšit dokonce až o 60 %. Zvyšuje se rovněž míra přežití mladých rostlinek, protože jednotlivé rostliny jsou pevnější, méně náchylné k různým onemocněním a lépe snášejí přesazování. Trvalá závlaha navíc urychluje jejich růst a zvyšuje výnosy až o 21 %.

Trvalá závlaha ale neprospívá jen rostlinám. Protože působí, laicky řečeno, jako jakýsi půdní kondicionér, zlepšuje fyzikální vlastnosti půdy. Přitom se jedná o biologicky a toxicky zcela nezávadný prostředek, který je ekologicky odbouratelný. K tomu na sebe neváže žádné bakterie a je antiseptický. Ekologický výrobek Trvalá závlaha se skvěle hodí nejen pro velkopěstitele, vinaře, ovocnáře, ale také na zahrádky a dokonce i do pouhých truhlíků či květináčů, které máme za oknem a doma. Používá se také v profesionálních zahradnictvích, například pro udržování vlhkosti řezaných květů, pěstování rostlin v kontejnerech a kořenových balech, nebo při údržbě golfových hřišť a dalších travnatých povrchů.

V půdě dokáže působit až 5 let. Pokud například půdu s převahou písku obohatíme o pouhé 2 gramy přípravku na kilogram půdy, voda se v takovém substrátu udrží dvakrát déle než ve stejné půdě bez přidání přípravku.

Jak přípravek použít?

Přípravek Trvalá závlaha lze použít dvěma způsoby. Buď se zapracuje přímo do půdy, to znamená, že se umístí do spodnějších vrstev, kde bude mít rostlina kořeny. Aplikace těsně pod povrch zeminy není vhodná, protože UV záření přípravku škodí. Druhou alternativou je přidat přípravek k semenům, nebo ho aplikovat ke kořenovému balu, případně přímo ke kořenům rostliny. Pozor, není vhodné používat přípravek Trvalá závlaha v půdě, která je slanější. Více informací a doporučené dávkování najdete buď na obalech přípravku, nebo na www.trvalazavlaha.cz.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl