Jak ušetřit při nákupu nábytku: Dejte šanci nábytku z druhé ruky

Jak ušetřit při nákupu nábytku: Dejte šanci nábytku z druhé ruky

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Útulný domov nemusí stát milion, když víte, kde sehnat levný, ale stále funkční nábytek. Pojďte s námi objevit kouzlo nábytku z druhé ruky.



3 důvody, proč se vyplatí dát šanci použitému nábytku:

Mnohonásobně nižší cena: Asi ten nejpádnější argument. Nábytek z druhé ruky seženete za zlomek původní ceny. Často narazíte na opravdové poklady za pár korun, které jsou z kvalitních materiálů a vypadají jako nové.

Originalita a jedinečnost: Zapomeňte na tuctové skříně a židle, které najdete v každém bytě. Použitý nábytek dodá vašemu interiéru osobitost a šmrnc.

Kvalitní designerský nábytek: Pokud máte to štěstí a objevíte starožitný kousek, můžete si být jisti, že s vámi vydrží desítky let. V minulosti neexistovala sériová výroba, ale vše procházelo rukama zručného řemeslníka – což se odrazilo na kvalitě zpracování.

nábytek

A co spotřebiče?

Zatímco u nábytku se secondhand nákup často vyplatí, u spotřebičů jako je pračka nebo lednice zvažte spíše investici do nového modelu. Moderní spotřebiče se pyšní nízkou spotřebou energie, a i když je pořídíte za vyšší cenu, v dlouhodobém horizontu ušetříte na nákladech za elektřinu. 

A co když vám na nový spotřebič nezbývá dostatek financí? Možná se vám podaří ušetřit si stranou pár korun měsíčně, případně prozkoumejte možnosti financování, jako je bankovní nebo nebankovní půjčka. Nezapomeňte ale, že každá půjčka s sebou nese určitá pravidla a závazky, které byste měli před podpisem smlouvy důkladně zvážit.

Kde hledat poklady z druhé ruky?

  • Kamenné bazary a bleší trhy: Bydlíte ve větším městě? Pak vyrazte na lov na místní bleší trh.
  • Online platformy: Máte Facebook? Pak vám nesmí ujít Facebook Marketplace – online tržiště, na kterém lidé prodávají věci, které nepotřebují. Stačí si vyhledat požadované zboží a domluvit se následně s majitelem na prodeji a vyzvednutí. 
  • Re-use centra: Slyšíte o nich poprvé? Říká se jim také nábytkové banky a najdete je už ve všech větších městech. Lidé do těchto center vozí menší nábytek a spotřebiče, které nepotřebují, ale jsou stálé funkční. Vy si je pak za symbolickou cenu můžete odkoupit.
  • Druhý život nábytku v IKEA: IKEA odkupuje použitý nábytek IKEA, kterému pak hledá nové majitele. Tento použitý (a sestavený) nábytek najdete v Oddělení zlevněného zboží za zlomek původní ceny.

TIP: Rádi byste koupenou komodu trochu oživili? Natřete ji oblíbenou barvou, vyměňte úchytky a máte jedinečný kousek. Pro dávku inspirace se mrkněte na sociální síť Pinterest, na které najdete spoustu návodů, jak renovovat starý nábytek.

3 rady na závěr, aby vás při výběru nábytku z druhé ruky nic nepřekvapilo:

Pečlivě si nábytek prohlédněte: Zkontrolujte stav, funkčnost a případné vady. A pokud nějakou vadu najdete, ozvěte se.

Nebojte se smlouvat o ceně: Zejména při nákupu od soukromých osob je smlouvání běžnou praxí. Zkuste se majitele nejprve zeptat, zda by byl ochoten jít s cenou dolů – čím delší dobu daný výrobek inzeruje, tím větší šance, že na dodatečnou slevu přistoupí.

Nezapomeňte na dopravu: Promyslete si předem, jak nábytek domů dopravíte. Obzvlášť třeba v případě, když si vyhlédnete velkou sedačku, kterou zaplatíte a pak zjistíte, že ji do vašeho osobního automobilu prostě nedáte.

Pořízením nábytku z druhé ruky šetříte nejen peníze, ale i životní prostředí. A co je víc, dáváte věcem druhou šanci a vytváříte si originální a útulný domov.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl