Pěstování bobkového listu
Vavřín se pěstuje jako keř ve všech zemích kolem Středozemního moře, ve Francii, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Albánii, Jugoslávii, ale i na Krymu a v Gruzii. U nás se pěstuje ve sklenících, ale většinou ho známe jako okrasný stromek ze vstupních hal hotelů a restaurací, honosných schodišť a sálů. U nás jej známe pod lidovým názvem bobkový list.
Vavřín je víceletá rostlina vytvářející keřík nebo malý stromek, jehož podlouhlé, zelené kožovité listy jsou sklízeny a sušeny . Jsou známy pod názvem bobkový list. Květy vavřínu jsou malé, bílé a voňavé. Černé plody se nevyužívají. Listy jsou přidávány do polévek, omáček, gulášů, k rybím i masovým pokrmům, při nakládání okurek a kysaného zelí.
Jak pěstovat vavřín - bobkový list
Vavřín yžaduje světlé stanoviště, vyhovuje mu polostín , krátkodobě snese i pokles teploty pod bod mrazu (až - 10°C). Pěstuje se jako víceletá rostlina, vydrží na stanovišti za předpokladu, že neuschnou listy. Pokud se tak stane, rostlina zahyne. Vavřín se dá pěstovat v korunce na vysoké nožce nebo jako keř tvarovaný do pyramidy. Pravidelnými prohlídkami v létě kontrolujeme výskyt mšic, které lze spláchnout proudem horké vody a výskyt puklic, proti kterým musíme zasáhnout některým z insekticidů. Mladým rostlinám neotrháváme lístky - potřebují je nutně k fotosyntéze.
Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácí své typické aroma.
Pěstování v přenosných nádobách - alespoň 20l je velmi efektní, protože rostliny můžeme přemístit podle potřeby na zimu do světlé místnosti v teplotě nepřesahující 15o C. Během přezimování je zaléváme jednou za měsíc.
Vavřínové listy máme spojeny především s antickou mytologií. Vavřínovými věnci se zdobívaly hlavy básníků, umělců, vojevůdců, sportovců. Byly vždy znakem slávy a cti. Patří také k nejstaršímu a nejpoužívanějšímu koření.
Využítí bokového listu v domácnosti
Bobkový list jako léčivka
Odedávna se používá nejen pro zvýraznění chuti ale i k léčení. Na bolestivé klouby lze použít léčivý obklad (kaši z rozdrcených bobkových listů smíchaných s olejem naneseme na pláténko a několikrát denně přikládáme na bolestivé místo).
Bobkový list jako konzervant
V kuchyni se používá ke konzervaci masa, k nakládání ryb, nesmí chybět v láku na nakládání okurek, hub, paprik, zelí, zvýrazní chuť bramboračky, gulášů, masového vývaru i dušeného či pečeného masa, zvláště zvěřiny.
Bobkový list jako okrasný stromek
Jako okrasný stromek lze ho použít do vstupních hal, honosných schodišť a sálů, na terasu, na balkony i do zimní zahrady.
Autor: -E.Š.-
Související články:
Ibišek čínský neboli čínská růže
Datlovník a jeho pěstování
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?