Chcete si sami uspořádat domácí silvestrovskou oslavu? Víte jak by měla správně vypadat větší silvestrovká oslava? Co a jak podávat? Jak oslavu konce roku zorganizovat? Jaké jsou základní pravidla silvestrovské párty?
Chcete upořádat větší domácí silvestrovskou párty a být při tom na úrovni. Oslava silvestru určuje způsob pohoštění a ten je buď u společného stolu a nebo tzv. volným stolováním.
Společný stůl
Každé takové silvestrovské pohoštění u stolu vyžaduje pevný zasedací pořádek. Také jídelníček je stanoven předem a není žádná možnost výběru. Hodina začátku pohoštění nebo hostiny je přesně stanovena a považuje se za nespolečenské odejít dříve než ostatní. Velké hostiny jsou organizačně velmi náročné, a není je možno uspořádat všude tam, kde by se pohoštění mělo podávat. Další nevýhodou je, že při větším počtu účastníků je prakticky nemožná komunikace se vzdáleněji sedícími hosty, což se na silvestrovskou oslavu příliš nehodí.. V dnešní době se tedy z organizačních a společenských důvodů od podobných oslav upouští.
Volné stolování
A právě proto se na Silvestra využíva volné stolování (hovorově „Švédský stůl“) . V zásadě se jedná o to, že se na vhodném místě staví tzv. bufetové stoly, na kterých se rozestaví mísy a tácy s pokrmy, láhve nebo konvice s nápoji; na těchto stolech se nápoje i upravují a hostům servírují.
Společný silvestrovský stůl není, protože by byl jedině na překážku a hosté postupně využívají menších stolků, které jsou podél stěn místnosti.
Kolem bufetu musí být dostatek volného prostoru, kde se ve stoje může konzumovat něco menšího, nápoj, zákusek, chlebíček atd.
Po uvítání by měl být host zaveden ke skupince hostů, kterým ho chce hostitel představit, nebo které už zná. Poté je možnost změny zúčastněných podle vůle každého jednotlivce. Tím si každý spíše nalezne prostředí, ve kterém se cítí spokojen. Každý může volně přecházet z místa na místo, vybrat si z pokrmů jen to, co uzná za dobré, a nakonec, po rozloučení s hostitelem může i nepozorovaně odejít
Bufetový stůl se prostírá tak, aby ze strany hostů byl pokryt až dolů, a tak zakryty jeho nohy, Umisťujeme jej tak, aby dominoval místnosti a aby už při vstupu hosta svou úpravou lákal.
Silvestrovský stůl by měl být barvitý a zároveň stůl neměl být ani příliš prázdný nebo zase přeplněný. Podnosy, tácky nebo mísy bývají aranžvány symetricky směrem ke středu stolu, jež by měl mít nějakou dominantu (mísu s ovocem, vázu s řezanými květy apod.)
Vpředu jsou umístěny talířky, příbory a ubrousky. Z této strany může obsluha předložit hostům na talířky ony pokrmy, které si vybrali. Zároveň jim nalévat nápoje. Všechny pokrmy mají být v takových velikostech a takové, aby se snadno daly jíst jen rukama nebo jednoduchým příborem (vidličkou, lžičkou), a to i vstoje.
Je možno sednout si i ke stolku, přesto však nepodáváme nic, co by bylo nutno krájet, obírat atd.
Náplň stolu pro večerní příležitosti sestává hlavně z výrobků studené kuchyně, jako jsou saláty (majonézové i bez majonézy, ovocné, zeleninové…) a dále různě plněná vejce, plněná zelenina, rolády, salámy, šunky, případně i studená masa. Jako nápoje jsou vhodná vína, a z teplých pak hlavně káva, čaj. Vše má být připraveno předem, přinese se konvice nebo termoska s teplým nápojem a hosté se pozvou dovnitř. Pokrmy by se podávaly stejným způsobem.
Starším lidem se uvolní místo u stolu a pokrmy na talířích se jim přinášejí i s potřebnými příbory. Ostatní hosté postávají ve volném prostoru místnosti, nebo střídavě obsazují místa u stolků.
PS: NEZAPOMEŇTE NA SPRÁVNĚ VYCHLAZENÉ ŠAMPANŠKÉ !!!