Bábovka a nejlepší recepty

Bábovka a nejlepší recepty

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

Taky rádi zavzpomínáte na čerstvou babiččinu bábovku? Vyzkoušejte naše recepty. Vybrali jsme ty nejlepší.



Kokosová bábovka

 

Obrázek bábovkaSuroviny:

 

125 g másla

3 vejce

200 g polohrubé mouky

200 g práškového cukru

60 g strouhaného kokosu

½ prášku do pečiva

⅛ litru mléka

 

 

 

Máslo, cukr a žloutky utřeme do zpěnění. Pak postupně přidáváme mouku se strouhaným kokosem a práškem do pečiva, vlijeme mléko a nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Připravené těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a upečeme

 

 

Tvarohová bábovka

 

Suroviny:

400 g hl. mouky

½ sáčku prášku do pečiva

lžíce strouhané citrónové kůry

špetku soli

150 g cukru

1 vanilkový cukr

230 g roztopeného másla

3 vejce

300 g netučného tvarohu

3 lžíce citrónové šťávy

½ lžičky ml. skořice

120 g rozinek (naložených v rumu)

tuk na vymazání

mouka na vysypání formy

Sklenka meruňkového džemu

50 g pražených mandlí.

 

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rozinky a vanilkový cukr.

 

Rozmícháme rozpuštěné máslo, vejce, tvaroh, citrónovou šťávu a skořici (nejlépe elektrickým šlehačem). Tuto hmotu přidáme k mouce a mícháme asi 3 minuty.

 

Formu na bábovku vymažeme, vysypeme a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C (asi hodinu). Po upečení necháme mírně vychladnout a vyklopíme. Džem zahřejeme a potřeme jim bábovku. Nakonec posypeme nasekanými mandlemi.

 

 

Třená bábovka (žloutková)

 

5 žloutků

200 g moučkového cukru

200 ml vody

1 bal Vanilkového cukru

300 g polohrubé mouky

150 ml oleje

5 bílků

1 kypřicí prášek do pečiva 

150-200 g rozinek  

 

Postup:

Žloutky třeme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme mouku s kypřicím práškem do pečiva a olej dokud nevznikne hladké těsto. (můžeme si pomoci elektrickým šlehačem na nejnižším stupni).Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh zlehka vmícháme do těsta a nakonec opatrně přidáme rozinky.

 

Těsto vylijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180-190°C po dobu 40-50 min.

 

Po upečení necháme bábovku chvíli odstát ve formě, pak ji vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Servírujeme poprášenou moučkovým cukrem.

 

 

Klasická bábovka (babiččina)

 

Obrázek babovka_2Suroviny:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 prášek do pečiva

3 vejce

mléko(podle hustoty)

1 hrnek oleje

špetka soli

namleté oříšky

nastrouhaná čokoláda

kakao

tuk a hl.mouka na vymazání formy

 

Postup:

Suché přísady smícháme v míse. Oddělíme žloutky od bílků. Přidáme mléko, olej žloutky, oříšky a čokoládu. Promícháme do jemného těsta. Z bílků vyšleháme sníh. Jemně ho vetřeme do těsta. Těsto rozdělíme na půl a do jednoho přidáme kakao.

 

Do předem promaštěné a moukou vysypané formy střídavě lijeme těsto. Místo ořechů a čokolády můžete přidat např. kokos a nebo nastrouhaná jablka  (těsto bude vláčnější). Těsto je lepší, když je řidší.

 

 

Šlehaná bábovka

 

Suroviny:

4 vejce

200 g cukru

160 g hladké mouky

citrónová kůra (z 1 dobře omytého citronu)

 

Postup:

Vejce šleháme asi 20 minut s cukrem a citrónovou kůrou (elektrickým šlehačem). Poté za opakovaného míchání postupně přidáváme mouku. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.

 

Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 175°C. Po upečení bábovku vyklopíme a po vychladnutí pocukrujeme.

 

Část hotového těsta obarvíme kakaem a při nalévání do formy těsta střídáme. Po upečení pak bude na řezu bábovka zabarvená.

 

 

Oříšková bábovka

 

Suroviny:

200 g cukru (krystal nebo moučka)

300 g polohrubé mouky

5 vajec (z bílků sníh)

prášek do pečiva

150 ml oleje

150 ml vody

hrubá mouka na vysypání formy

100 g vlašských ořechů

 

Postup:

Utřeme vejce s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku s kypřícím práškem a drcené ořechy. Do těsta vmícháme sníh z bílků a vložte do předehřáté trouby, pečeme při teplotě 150°C asi 1 hodinu a pak další hodinu při teplotě 200-250°C.

 

Obrázek bábovka_3

 

Zdroj:www.inmagazin.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Bábovka a nejlepší recepty - Autor: Vavřinec O. 2. 4. 2007
 Klobása je taky dobrá - Autor: Orel v letu 2. 4. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl