Taky rádi zavzpomínáte na čerstvou babiččinu bábovku? Vyzkoušejte naše recepty. Vybrali jsme ty nejlepší.
Kokosová bábovka
Suroviny:
125 g másla
3 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g práškového cukru
60 g strouhaného kokosu
½ prášku do pečiva
⅛ litru mléka
Máslo, cukr a žloutky utřeme do zpěnění. Pak postupně přidáváme mouku se strouhaným kokosem a práškem do pečiva, vlijeme mléko a nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Připravené těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a upečeme
Tvarohová bábovka
Suroviny:
400 g hl. mouky
½ sáčku prášku do pečiva
lžíce strouhané citrónové kůry
špetku soli
150 g cukru
1 vanilkový cukr
230 g roztopeného másla
3 vejce
300 g netučného tvarohu
3 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky ml. skořice
120 g rozinek (naložených v rumu)
tuk na vymazání
mouka na vysypání formy
Sklenka meruňkového džemu
50 g pražených mandlí.
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rozinky a vanilkový cukr.
Rozmícháme rozpuštěné máslo, vejce, tvaroh, citrónovou šťávu a skořici (nejlépe elektrickým šlehačem). Tuto hmotu přidáme k mouce a mícháme asi 3 minuty.
Formu na bábovku vymažeme, vysypeme a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C (asi hodinu). Po upečení necháme mírně vychladnout a vyklopíme. Džem zahřejeme a potřeme jim bábovku. Nakonec posypeme nasekanými mandlemi.
Třená bábovka (žloutková)
5 žloutků
200 g moučkového cukru
200 ml vody
1 bal Vanilkového cukru
300 g polohrubé mouky
150 ml oleje
5 bílků
1 kypřicí prášek do pečiva
150-200 g rozinek
Postup:
Žloutky třeme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme mouku s kypřicím práškem do pečiva a olej dokud nevznikne hladké těsto. (můžeme si pomoci elektrickým šlehačem na nejnižším stupni).Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh zlehka vmícháme do těsta a nakonec opatrně přidáme rozinky.
Těsto vylijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180-190°C po dobu 40-50 min.
Po upečení necháme bábovku chvíli odstát ve formě, pak ji vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Servírujeme poprášenou moučkovým cukrem.
Klasická bábovka (babiččina)
Suroviny:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
3 vejce
mléko(podle hustoty)
1 hrnek oleje
špetka soli
namleté oříšky
nastrouhaná čokoláda
kakao
tuk a hl.mouka na vymazání formy
Postup:
Suché přísady smícháme v míse. Oddělíme žloutky od bílků. Přidáme mléko, olej žloutky, oříšky a čokoládu. Promícháme do jemného těsta. Z bílků vyšleháme sníh. Jemně ho vetřeme do těsta. Těsto rozdělíme na půl a do jednoho přidáme kakao.
Do předem promaštěné a moukou vysypané formy střídavě lijeme těsto. Místo ořechů a čokolády můžete přidat např. kokos a nebo nastrouhaná jablka (těsto bude vláčnější). Těsto je lepší, když je řidší.
Šlehaná bábovka
Suroviny:
4 vejce
200 g cukru
160 g hladké mouky
citrónová kůra (z 1 dobře omytého citronu)
Postup:
Vejce šleháme asi 20 minut s cukrem a citrónovou kůrou (elektrickým šlehačem). Poté za opakovaného míchání postupně přidáváme mouku. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 175°C. Po upečení bábovku vyklopíme a po vychladnutí pocukrujeme.
Část hotového těsta obarvíme kakaem a při nalévání do formy těsta střídáme. Po upečení pak bude na řezu bábovka zabarvená.
Oříšková bábovka
Suroviny:
200 g cukru (krystal nebo moučka)
300 g polohrubé mouky
5 vajec (z bílků sníh)
prášek do pečiva
150 ml oleje
150 ml vody
hrubá mouka na vysypání formy
100 g vlašských ořechů
Postup:
Utřeme vejce s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku s kypřícím práškem a drcené ořechy. Do těsta vmícháme sníh z bílků a vložte do předehřáté trouby, pečeme při teplotě 150°C asi 1 hodinu a pak další hodinu při teplotě 200-250°C.
Zdroj:www.inmagazin.cz