Přinášíme několik oblíbených receptů na téma „míchané nápoje“ pro vaši inspiraci.
Martini koktejl
1/5 Martini Dry
4/5 vodka nebo gin
koktejlová sklenice
Připraví se v šejkru a podává vychlazený. Ozdobí se olivou a citrónovou kůrou.
Piňa colada
6 cl rum světlý
2 cl kokosového sirupu
4 cl smetany
10 cl ananasového džusu
shaker
Riviera
2/5 Martini Bianco
1/10 Bacardi Rum
1/2 tonik
vysoká sklenice
Připraví se do sklenice s ledem a ozdobí citrónovou kůrou.
Mojito
rum světlý 4 cl
limetová šťáva 2 cl
soda na dolití
cukr 1 lžička
máta peprná 10 lístků
Rozmačkáme mátu a cukr. Přidáme rum a limetovou šťávu a nasypeme led. Doplníme sodou.
Malibu "on the rock"
0,5 dl Malibu
3 kostky ledu
1 čtvrtka citrónu
Do sklenky vložíme led, nalijeme Malibu a vhodíme citrón.
Malibu pina colada
0,4 dl Malibu
0,4 dl ananasového džusu
0,2 dl smetany
drž ze 4 kostek ledu
kousek ananasu
Malibu, džus a smetanu protřepeme v šejkru, do vysoké sklenice na stopce nasypeme drž z ledu a zalijeme nápojem, dozdobíme kouskem ananasu.
Coco mo
0,6 dl Malibu
0,8 dl horké kávy
0,8 dl horké čokolády
šlehačka
Ve skleněném šálku smícháme Malibu, kávu a čokoládu, dozdobíme šlehačkou.
Beton
5 kostek ledu
0,5 dl Becherovky
4 střiky Rapid Bitter
0,1 dl citrónové šťávy
1 dl toniku
1 plátek citrónu
1 třešeň
Night club
4-6 kostek ledu
0,4 dl KV 14
0,2 dl Cherry brandy
0,1 dl citrónové šťávy
1/2 bílku
1 plátek pomeranče
1 třešeň
zástřik pomerančovou kůrou
Blue Hawaii
rum světlý Bacardi 2 cl
Curacao Blue 2 cl
pomerančový džus 1 cl
smetana sladká 1 cl
Všechny ingredience protřepeme s několika kostkami ledu v šejkru. Přes sítko nalijeme do koktejlky.
Tequila Sunrise
tequila 9 cl
pomerančový džus 18 cl
grenadina 3 cl
Sklenku naplníme ledem. Odměříme tequilu a pomerančový džus a směs promícháme. Přidáme grenadinu a dále již nemícháme. Nápoj ozdobíme plátkem pomeranče.
Fernet Cesare
0,4 dl Fernet Stock
0,2 dl Blue Curacao
0,1 dl citrónové šťávy
pomerančová šťáva na dolití
plátek karamboly
zelená koktejlová třešeň
snítka máty
Připravujeme přímo ve sklenici.
Ice Fernet
0,2 dl Fernet Stock
0,2 dl vaječného likéru
1 kopeček vanilkové zmrzliny
studená káva
šlehačka
zmrzlinové trubičky nebo oplatky
čokoládové vločky
Do sklenice vložíme led, zalijeme Fernetem a vaječným likérem, vložíme zmrzlinu, zalijeme kávou, ozdobíme šlehačkou, čokoládou a trubičkami.
Rybízovo-čajový flip
1/2 l vody
8 lžiček černého čaje (doporučujeme: ceylonské sorty nebo aromatizovaný černý čaj Smetana)
1/4 l džusu z černého rybízu
4 cl bílého rumu
4 cl likéru z černého rybízu (Cassis-creme)
1/8 l smetany na šlehání
cukr nebo umělé sladidlo
strouhaná čokoláda a
černý rybíz na ozdobu
Vařící vodou zalijeme čaj, necháme 3-5 minut luhovat, scedíme, osladíme a necháme dobře vychladit. Do džbánu nebo karafy nalijeme vychlazený džus, přidáme rum a likér a vše dolijeme studeným čajem. Flip rozlijeme do sklenic a na povrchu vytvoříme čepičku z ušlehané smetany. Na závěr ozdobíme kuličkami černého rybízu a strouhanou čokoládou.
Letní bowle
1 l vody
15 lžiček černého čaje (doporučujeme: ceylonské sorty nebo aromatizovaný černý čaj Sunrise)
125 g čerstvých jahod
125 g broskví
1 láhev polosuchého červeného vína
1 láhev polosuchého bílého sektu
cukr nebo umělé sladidlo
kostky ledu
Čaj zalijeme vroucí vodou, luhujeme 3-5 minut, scedíme a necháme dobře vychladit. Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny. Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky. Ovoce vložíme do nádoby na bowli, osladíme, zalijeme čajem a lehce promícháme. Potom doplníme chlazeným vínem a sektem. Můžeme přidat led.
Šampaňský čaj
1/4 l vody
8 lžiček černého čaje (doporučujeme: ceylonské sorty, Nilgiri nebo E. Breakfast)
šťáva z 1/2 citronu
1 láhev bílého suchého sektu
kůra z 1 neošetřeného citronu
cukr nebo umělé sladidlo
kostky ledu
Čaj zalijeme vroucí vodou, po 5 minutách scedíme, hodně osladíme a smícháme s citrónovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Necháme vychladit v ledničce, poté ocedíme a smícháme s chlazeným sektem. Rozlijeme do sklenic a zdobíme řezem citronu, popř. přidáme led.
Himálájský sníh
3/4 l mléka
10 lžiček černého čaje (doporučujeme Darjeeling Second Flush FTGFOP 1 Margaret´s Hope)
1 vanilinový cukr
3 lžíce rumu
1/8 l smetany na šlehání
kostky ledu
Čaj zalijeme v tomto případě vroucím mlékem a necháme 5 minut luhovat. Po scezení osladíme, popř. přidáme rum. Do pohárků rozdělíme do 2/3 led a přelijeme jej horkým ochuceným mlékem. Ozdobíme čepičkou z ušlehané smetany.
Zdroj: www.michanenapoje.cz