Recepty na přípravu ryby
Kategorie:
VAŘENÍ A RECEPTYRyby jsou zdravé. Ryby lze připravit i jinak než jako řízek na vánoce. Rybí speciality můžou být nápadité, zdravé a přitom velmi chutné. Inspirujte se rybími recepty.
Grillovaný losos s koprem
Suroviny:
Filé z lososa
Rybí koření, čerstvý kopr
bylinkové máslo
citron
Postup:
Očištěné filé z lososa osolíme, okořeníme rybím kořením. V misce rozdrtíme čerstvý kopr a potřeme připravené filé. Orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji a vložíme dopéct do rozpálené trouby. Podáváme s s bylinkovým máslem a citronem.
Rybí ragú zapékané v rajčatech
Suroviny:
Kapr
kořenová zelenina ( mrkev, celer, petržel)
cibule, pepř celý, ocet, sůl
světlá jíška
mléko
vajce
sterilované žampiony
rajčata
olej
Postup:
Očištěného kapra opláchneme ve vlažné vodě. Rozsekáme na menší kousky a vložíme do osolené vařící vody, přidáme očištěnou na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel ), cibuli, pepř celý, ocet a zvolna vaříme. Uvařeného kapra vyjmeme, vykostíme a rozkrájíme na drobné kousky. Připravíme si světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, vývarem z ryb a uvaříme hustý bešamel. Do prochladlého bešamelu přidáme žloutek, nakrájené rybí maso, sterilované žampiony, směs dosolíme a lehce promícháme. Tvrdá rajčata opláchneme seřízneme víčko vnitřek vydlabeme lžičkou a rajčata na plníme připraveným ragú posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Rajčata poté vyložíme předem vymaštěného pekáče a vložíme do vyhřáté trouby zapéct na 10 až 15 minut.
Rybí guláš s filé
Suroviny:
Rybí filé
kmín, mletý pepř, mletou paprika,sůl,
hladká mouka
olej
česnek
Postup:
Rybí filé nakrájíme na větší kousky, osolíme o obalíme v hladké mouce. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na rozpáleném tuku. Přidáme kmín, mletý pepř, mletou papriku krátce osmahneme a zalijeme vodou. Připravenou rybu orestujeme na oleji a vložíme do připraveného základu. Během dušení dosolíme a dochutíme třeným česnekem.
Těstoviny s tuňákovou omáčkou
Suroviny:
500 g těstovin (např. špagety, penne)
200 ml smetany
2 konzervy tuňák v oleji
1 konzerva oliv
200 ml kečupu
1 chilli paprička
strouhaný sýr nebo parmazán
Postup:
Uvaříme jakékoliv těstoviny podle návodu na obalu. Během vaření připravíme omáčku z tuňáka. Z tuňáka slijeme olej a orestujeme na pánvi, zalijeme asi 200 ml kečupu smetanou a necháme lehce povařit. Nakonec přidáme olivy nakrájené na kousky a jemně nakrájenou papričku.
Směs z tuňáka nalijeme na uvařené těstoviny, případně posypeme parmazánem nebo jiným strouhaným sýrem.
Ryba zapečená se sýrem
Suroviny:
1 kg plátků z jakékoliv ryby (treska, mořská štika, rybí filé, losos..)
sůl
1 citrón
100 g másla
200 g sýra
petrželka
1 balení tatarské omáčky
Postup:
Očištěné plátky nebo porce ryb rozložíme na pekáček, pokapeme citrónem, osolíme a na každou porci položíme plátek másla. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Pak vyjmeme pekáč z trouby, rybí porce posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct až sýr zezlátne. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Ryba v kokosové omáčce
Suroviny:
600 g rybího filé
400 ml rybího vývaru
400 ml kokosového mléka
20 g zázvoru
česnek
feferonka
olej
lžička mleté kurkumy
4 lžíce rybí omáčky
stonek citronely
2 lahůdkové cibulky
Postup:
Zázvor a česnek oloupeme, feferonku omyjeme a očistíme. Všechno najemno nasekáme. Česnek, zázvor a polovinu papričky za stálého míchání opékáme na rozehřátém oleji. Přidáme kurkumu, rybí vývar, kokosové mléko a rybí omáčku a necháme přejít varem. Citronelu omyjeme, očistíme a šikmo nakrájíme na kousky. Vložíme ji do omáčky a nepřikryté asi 5 minut vaříme.
Rybí filé omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, rozkrájíme na kousky a vložíme do omáčky. Přikryjeme a na mírném ohni opět vaříme asi 5 minut. Citronelu vyjmeme, lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme. Kousky filé s omáčkou rozdělíme na talíře, posypeme lahůdkovou cibulkou a zbylou feferonkou. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.
Doporuč přátelům
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.