K vánocům patří v českých zemích neodmyslitelně pečení cukroví. I když se dnes dá objednat cukroví od pekařů nic nenavodí příjemnou atmosféru vánoc jako vůně domácího cukroví. Pro inspiraci zde zveřejňujeme několik zajímavých receptů na přípravu vánočního cukroví.
Vánoční hvězdičky
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, tuk na potření plechu, hladkou mouku na posypání válu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.
Postup:
Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu, rychle vypracujeme těsto, necháme nejméně hodinu v chladničce odpočinout a poté z něj vyválíme plát silný 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme z plátu těsta hvězdičky, přeneseme je na plech slabě potřený tukem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.
Linecká kolečka
Suroviny:
600 g hladké mouky, 400 g tuku (Hera, Stela, Perla...), 200 g cukru moučka, 4 žloutky
Postup:
Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny v chladnu odpočinout, vyválíme plát a vypichujeme kolečka. Polovinu plných, druhou polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepíme pikantní marmeládou.
Čoko kolečka
Suroviny:
1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, mouku na vyválení těsta, čokoládu a oloupané mandle.
Postup:
Mouku promícháme s cukrem, sójovou moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek, změklé pokrájené máslo, vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka, ozdobíme vždy polovinou mandle, klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10 až 12 minut. Po vychladnutí kolečka ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.
Kometky
Suroviny:
1 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1/2 balíčku rozinek, 2-3 lžíce nastrouhaných ořechových jader, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání, zavařeninu, citrónová poleva, 1/2 tabulky čokolády.
Postup:
Mouku promícháme s cukrem, ořechy a jemně pokrájenými rozinkami. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku, necháme hodinu odpočinout a vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme komety nebo jiné tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na tukem vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé komety spojíme zavařeninou, polijeme citrónovou polevou a ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.
Krtkovy kopečky
Suroviny:
50 g másla, 150 g ovesných vloček, 80 g medu, 50 g strouhaného kokosu, lžíci smetany, 50 g čokoládové polevy.
Postup:
Máslo rozpustíme, opražíme na něm vločky, smícháme s kokosem, medem a smetanou a necháme vychladnout. Vytvoříme kopečky a asi po hodině ponoříme spodek kopečků do tekuté čokolády a ozdobíme špičku.
Kokosové stromečky
Suroviny:
150 g mouky, 100 g strouhaného kokosu, dobře umytý citron, vejce, 100 g cukru, 100 g másla, mouku na podsypání, formičky stromečky. Na polevu: 150 g práškového cukru, dobře umytý citron, 100 g strouhaného kokosu.
Postup:
Nastrouháme citrónovou kůru, přidáme mouku, kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 20 min. do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto podsypeme, vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme stromečky, dáme na plech, upečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 min., necháme na mřížce vychladnout. Potřeme cukrovou polevou (cukr, šťáva, strouhaná kůra) a posypeme kokosem.
Zázvorky
Suroviny:
30 g nakládaného zázvorového kořene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínků.
Postup:
Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostičky. Na středním ohni svaříme za stálého míchání máslo, cukr a med. Přimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaříme za stálého míchání 3-5 min. Dvěma lžícemi hmotu odebíráme a kopečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut v troubě předehřáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle přání můžeme spodní stranu potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Pískové koláčky
Suroviny:
250 g másla, 200 g cukru, balíček vanilkového cukru, 400 g polohrubé mouky, lžičku kypřícího prášku.
Postup:
Máslo rozpustíme, až je zlatavé; pak je necháme vychladnout. Ještě tekuté máslo ušleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přimícháme mouku a kypřící prášek a vypracujeme těsto. Utvoříme z něj bochánek, zabalíme do fólie a hodinu chladíme. Z těsta vyválíme váleček o průměru 3 cm a nakrájíme ho na plátky silné 5 mm. Koláčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 12-15 min. v troubě předehřáté na 175°C. Okraje ještě horkých koláčků obalíme v cukru.
Medové kostky
Suroviny:
500 g medu, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 100 g citronátu, 3 vejce, 250 g cukru, 1 kg hladké mouky, 10 g amonia (cukrářské droždí), 300 g čokoládové polevy.
Postup:
Med rozpustíme na velmi mírném ohni, přimícháme skořici, hřebíček a najemno nasekaný citronát. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, až vznikne hustý krém. Přimícháme mouku s amoniem, medový krém a těsto dobře propracujeme. Z těsta vyválíme přímo na plechu vyloženém papírem na pečení plát a ponecháme asi hodinu v klidu. Perník dáme na střední lištu trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20-25 min. Pak jej překlopíme na kuchyňskou mřížku, po vychladnutí nakrájíme na kostky a potřeme polevou.
Perníková srdíčka z karamelu
Suroviny:
100 g kostkového cukru, 2,5 dl vody, 600 g hl. mouky, 1/2 balíčku prášku do perníku, 160 g moučkového cukru, balíček vanilinového cukru, 60 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, po lžíci citrónové a pomerančové šťávy, skořici, tlučený hřebíček, tuk na vymazání, vejce na potření, čokoládovou polevu.
Postup:
Z cukru připravíme karamel, zalijeme vodou a povaříme. Mouku smíchanou s práškem do perníku prosijeme, přidáme moučkový a vanilinový cukr, rozehřátý tuk s medem, vejce, šťávy, koření, vypracujeme vláčné těsto, vyválíme plát 1 cm silný a formičkou vykrajujeme srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme dorůžova a vychladlé zdobíme polevou.
Kokosové koule
Suroviny:
1 balíček dětských piškotů, 1/2 l uvařeného vanilkového pudinku, 1 máslo, 2/3 dortových oplatek nalámaných na malé kousky (používám velké, obdélníkové), cukr, rum, rozinky, ořechy (nakrájené na kousky) podle chuti
Na obalení: kokos nebo kokos smíchaný s kakaem
Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vanilkový pudink (stačí pouze trochu promíchat, nemusí se třít), rozdrcené piškoty, oplatky, rum, oříšky a rozinky. Ze vzniklé hmoty vytváříme koule, které obalujeme v kokosu a nebo kokosu smíchaném s kakaem. Uložíme v chladu. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky nebo švestky.
Bílé rumové kuličky
Suroviny:
80 g másla, 2 lžíce smetany, 200 g bílé čokolády, 10 cukrářských piškotů, 8 lžic rumu, 6 lžic sekaných mandlí, 100 g mandlových plátků
Postup:
Ve smetaně necháme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vlažné tekutině rozpustíme čokoládu. Piškoty rozdrobíme a zakapeme rumem. Sekané mandle opražíme, smícháme s čokoládovou hmotou a piškoty. Pokud je směs příliš tekutá, dáme ji vychladit. Pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v mandlových plátcích a skládáme do papírových košíčků.
Burisonové hrudky
Suroviny:
půlka másla, balíček karamelek, 1 sáček obyčejných burisonů
Postup:
Ve vodní lázni se rozpustí máslo s karamelkama a vsypou se burisony. Z hmoty tvoříme hrudky. Příchuť karamelek může být libovolná. Je to výborné cukroví, které zvládnou i děti.
Sladké brambory
Suroviny:
Buflery: 60 g pískového cukru, 110 g hladké mouky, 15 g pudinkového prášku vanilkového, 150 g bílků, 80 g žloutků, 40 g vody, kakao na obalení
Cukrová hmota: 100 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 1 lžička medu, 20 g másla, rumové aroma, kousek bílku, popř, kapka vody - vše smícháme v hladkou hmotu
oblíbený máslový krém
Postup:
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce vmícháme žloutkovou směs a nakonec zbylou mouku. Dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem větší hromádky. Pečeme při teplotě asi 170-180 °C dorůžova.
Připravené buflery spojíme vždy 2 čokoládovým máslovým krémem a již slepené lehce potřeme krémem. Cukrovou hmotu rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, do kterých zabalíme připravené buflery s krémem. Obalíme v kakau a vložíme do papírových košíčků.
Čokoládové kuličky v kokosu
Suroviny:
150 g piškotů (balíček), 150 g cukru, 150 g 100% tuku, 1 vejce, 30 g kakaa, rum, oříšky, kokos na obalení
Postup:
Piškoty rozdrtíme, nejlépe válečkem. Z piškotů, cukru, 100% tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Vosí úly
Suroviny:
Těsto: 200 g ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 vejce
Krém: 100 g másla, 200 g moučkového cukru, troška silné černé kávy
Linecké: 120 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 120 g moučkového cukru
Postup:
Uvedené suroviny na těsto se zpracují. Utvoří se kuličky, jež se zlehka obalí v mletém cukru a vtlačením do formičky vytvarujeme vosí hnízdo.
Suroviny na krém umícháme a z lineckého si upečeme úměrně velká kolečka pod vosáky.
Tlapky
Suroviny:
150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 60 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g cukru moučka, mletá skořice, hřebíček, 100 g másla, 1 vejce, ztužený tuk na vymazání, cukr moučka, vanilkový cukr
Postup:
Na vál prosijeme mouku promícháme s práškem, přidáme strouhané ořechy, cukr, mleté koření, rozemneme tuk a pomocí vejce zpracujeme těsto. Necháme jen krátce odpočinout, vyválíme váleček, odkrajujeme stejnoměrné kousky, lehce obalujeme v mouce a vtlačujeme do vymaštěných formiček. Pečeme dozlatova. Upečené tlapky ihned vyklopíme na vál a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Související články:
Vychytávky v kuchyni a při vaření I.
Vychytávky v kuchyni a při vaření II.
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl
Recepty z kuřecího masa – II.díl
Recepty na moučníky