V naších končinách připravujeme kuře většinou jako pečené, což je škoda, protože kuře má tolik různých možností úprav. A proto jsme pro vás připravili pro inspiraci několik zajímavých receptů z kuřecího masa.
Kuře po španělsku
Suroviny:
kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku
Postup:
Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1 stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení.
Jako přílohu doporučujeme: brambory, hranolky
Kuřecí maso
Kuře po kanadsku
Suroviny:
kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, 1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku
Postup:
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2 citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto směsí zalijeme kuře a dáme dopéci.
Jako přílohu doporučujeme: brambory, hranolky
Indické kuře
Suroviny:
kuře, bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup, sůl
Postup:
Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme a servírujeme.
Jako přílohu doporučujeme: rýži
Toskánské kuře
Suroviny:
kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř
Postup:
Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odležet. Na oleji opečeme na proužky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze všech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme.
Jako přílohu doporučujeme: brambory
Francouzské kuře
Suroviny:
kuře, tavený sýr, bylinky (pažitka, petrželka, řeřicha, estragon ), sůl, pepř, máslo
Postup:
Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova.
Jako přílohu doporučujeme: opékané brambory
Belgické kuře
Suroviny:
kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl
Postup:
Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem.
Africké kari
Suroviny:
1 lžička olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 konzerva oloupaných rajčat, 2 lžičky kari koření, 1 celé rozporcované a vykostěné kuře, 1 plechovka kokosového mléka, 1 citron
Postup :
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari, osolíme a vaříme dalších 5 minut. Přidáme kuřecí maso a vaříme, dokud maso neztratí svou růžovou barvu. Zmírníme teplotu, přidáme kokosové mléko a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Těsně před podáváním vmícháme šťávu z citronu.
Jako přílohu doporučujeme: opékané brambory, hranolky, rýži
Arabské kuře
Suroviny:
kuře, olej, 2 velké cibule, sůl, pepř, 4 rajčata, 3 lžíce worchestrové omáčky, 3 lžíce maggi, 5 lžic kečupu
Postup :
Pekáč polijeme olejem (více), dno posypeme nakrájenou cibulí na kterou poskládáme osolené a opepřené rozporcované kuře. Maso obložíme na čtvrtky pokrájenými rajčaty, zakapeme worchesterem, maggi a kečupem. Pečeme nejprve 45 minut přikryté, a pak dopečeme odkryté asi 15 minut.
Kuře po indicku
Suroviny:
1 kg drůbežího masa, 1 kelímek bílého jogurtu, 6 stroužků česneku (utřených), sladká paprika, cayenský pepř, sůl, 2 lžičky kari koření
Postup :
Maso nakrájíme na ploché kousky. Kousky kuřete namažeme směsí z výše uvedených ingrediencí a v misce necháme uležet 24 hodin. Grilujeme na 250 °C nebo opečeme na pánvi na horkém oleji. Zakápneme vodou nebo smetanou, aby vznikl hustší přeliv.
Jako přílohu doporučujeme: rýži
Kuře po bulharsku
Suroviny:
1 kuře, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 100 g oleje, 1 cibule, 1 kyselá okurka, 1 jablko, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce křenu, 2 lžíce oleje, cukr
Postup:
Kuře naporcujeme, porce potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a na oleji opečeme doměkka. Připravíme omáčku: nastrouháme cibuli, česnek, okurku a jablko, směs osolíme, opepříme, podle chuti osladíme, přidáme rajčatový protlak, olej a nakonec podle chuti zamícháme strouhaný křen. Dobře promícháme a před podáváním zahřejeme - nevaříme. Porce masa poléváme šťávou a na každou navršíme kopeček omáčky.
Kuře po Kanadsku
Suroviny:
2 kuře, 1,5 hrnku nakrájené cibule, 1 lžíce octa, 1/4 másla (rozehřát), 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce sójové omáčky, 2 hrnky kečupu, chilli koření, česnek
Postup:
Ze surovin uděláme omáčku a touto směsí polijete již očištěné kuře a dáte péct. Občas trošku podlijete.
Související články:
Vychytávky v kuchyni a při vaření I.
Vychytávky v kuchyni a při vaření II.
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl
Recepty z kuřecího masa – II.díl
Recepty z kuřecího masa – III. díl
Recepty na moučníky