Recepty z kuřecího masa – II. díl

Recepty z kuřecího masa – II. díl

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

V naších končinách většinou připravujeme kuře jako pečené, ale kuře má tolik různých možností úprav a proto jsme pro vás připravili pro inspiraci několik zajímavých receptů z kuřecího masa.



Kuře Kung - Pao          

 

Suroviny:

400 g kuřecí prsa, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, 5 lžic rostlinného oleje, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 4 lžíce arašídů, lžička chilli, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 cibule, lžička cukru, lžička octa, špetka vegety

 

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky asi o hraně jednoho centimetru. Dva bílky ušleháme s hladkou moukou, slabě osolíme a smícháme s masem. Necháme odležet. Na pánvi rozpálíme asi pět lžic oleje a za stálého míchání a oddělování masa je osmažíme. Osmažené maso vyjmeme a dáme stranou. Odlijeme nadbytečný olej až na asi dvě lžíce. Pak olej znovu rozehřejeme, vrátíme maso, přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku a čtyři lžíce arašídů, opečeme. Zvlášť si připravíme zálivku z jedné lžičky chilli, dvou lžic vína, sójové omáčky, jemně usekané cibule, lžičky cukru, lžičky octa a špetky vegety. Maso na pánvi přelijeme, zamícháme a osmahneme. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem

 

 

Kuře na kari         

 

Suroviny:

1 kuře, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce mleté kurkumy, 1/2 lžíce zázvoru, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce mletých hořčičných semínek, 1/2 lžíce chilli, řídké kokosové mléko, 1 lžíce hustého kokosového mléka, sůl, citronová šťáva, olej

  

Postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme všechno koření a kousky kuřete a smažíme zhruba 5 minut. Vlijeme kokosové mléko tak, aby zakrylo kuře a dusíme doměkka. Nakonec přidáme lžíci hustého kokosového mléka a dochutíme.

  

 

 

Kuře na rozmarýnu         

 

Suroviny:

1 kuře, 4 lžíce másla, 1 lžička rozmarýnu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, vývar

 

Postup:

Kuře naporcujeme na čtvrtky, porce osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a klademe do pekáče (naplněného vodou nebo vývarem tak, aby sahala do poloviny porcí) kůží dolů. Na každou čtvrtku dáme lžíci másla a vše posypeme rozmarýnem. Pečeme 30 minut přikryté, poté odkryjeme a dopečeme.

  

 

 

Kuře tabako         

 

Suroviny:

1 kuře, 8 stroužků česneku, 100 g rostlinného oleje, sůl

  

Postup:

Kuře omyjeme a osušíme utěrkou. Nasekneme je na hřbetě podél páteře a rozložíme na plochy. Potom kuře osolíme, opepříme a česnekem potřeme po obou stranách. Položíme je na pánev s rozpáleným olejem. Kuře na pánvi zatěžkáme, aby se při pečení nestahovalo a rovnoměrně propékalo. Pečeme je asi 10 minut po obou stranách. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo tmavý chléb.

  

 

Kuře v římském hrnci         

 

Suroviny:

2 kuřecí prsa nebo 3 vykostěná stehna, 1/2 menšího pórku, mražená zelenina - např. čína, 4 žampiony, 6 brambor, koření na kuře, sůl, tvrdý sýr

  

Postup:

Do připraveného římského hrnce dáme na dno pórek nakrájený na kolečka, maso rozporcujeme na menší kousky, posolíme, okořeníme a položíme na pórek. Žampiony nakrájíme na plátky a položíme na maso, zasypeme mraženou zeleninou, stačí 1/2 sáčku. Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, položíme na zeleninu, osolíme a dáme přikryté do studené trouby.Pečeme při 180 °C asi 3/4 hodiny. Odkryjeme, zasypeme hustě strouhaným sýrem, nebo poklademe jen plátky a dáme zapéct ještě asi na 1/4 hod.

 

 

  

Kuřecí křídla v pálivé omáčce

 

Suroviny:

12 kuřecích křídel ( nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru,     200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky

 

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem, kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání   při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ).  V průběhu pečení  křídla potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme zvlášť.

 

Jako přílohu doporučujeme: rýži, hranolky, krokety

 

 

 

Kuře na zelí a bramborech         

 

Suroviny:

kuře, brambory, 2 balíčky kysaného zelí, 1 ostrá klobása, 100 g anglické slaniny, sůl, kmín, grilovací koření

  

Postup  :

Do pekáčku dáme na dno anglickou slaninu, na to syrové brambory nakrájené na kostky - osolíme, okmínujeme. Na brambory dáme kysané zelí i s částí nálevu. Tím nálevem to vlastně podlijeme. Na zelí dáme nakrájenou klobásu a naporcované a okořeněné kuře. Zakryté pečeme cca 1 hod. - dokud nejsou brambory měkké. Pak jen necháme dopéct, aby se vypekla kůže na kuřeti.

  

 

 

Kuřecí rarášci

 

Suroviny:

kousky kuřecího masa z prsou 400 g, těsto, olej 2 lžíce, sůl, vejce 6 ks, 6 lžic solamylu, mouka hladká, 6 lžic, 2 lžíce hořčice plnotučná, mletý pepř, 2 lžíce sojové omáčky

 

Postup:

Připravíme si kousky masa. Vedle si nachystáme těstíčko ze všech ingrediencí, které důkladně promícháme. Kuřecí maso namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Jako přílohu doporučujeme: bramborovou kaši

 

 

 

Kuře na žampionech

 

Suroviny:

1,3 kg 1 kuře, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky sladké papriky, 4 lžíce sezamového oleje, 3/8 l červeného vína, 1 cibule, 400 g žampiónů, 1/8 l smetany

 

Postup:

Kuře rozdělíme na 8 porcí. Každou porci omyjeme a dobře osušíme. V mouce promícháme sůl a papriku, porce kuřete poprášíme a v hlubší pánvi na oleji je osmahneme ze všech stran do zlatova. Přilijeme červené víno a maso pod poklicí 25 minut dusíme. Občas obrátíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. Houby očistíme, případně omyjeme, nakrájíme na plátky, silnější nožičky hub na kolečka. Do výpeku je přidáme 5 minut před dokončením. Porce připravíme k podávání, hustou omáčku zjemníme smetanou a dochutíme. Vhodná Jako přílohu doporučujeme: rýže dušená na másle s petrželkou, ledový salát v jogurtové marinádě.

 

 

 

Kuře na tymiánu         

 

Suroviny:

1 kuře, 1 kg brambor, 300 g červené papriky kapie, 10 stroužků česneku, 2-3 lžičky tymiánu, sůl 1 lžíce olivového oleje, 2-3 cibule

 

 

Postup:

Omyté, neloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme na lehce vymaštěný pekáč, osolíme. Cibuli a papriku nakrájíme na větší kousky (cibuli na osminky), nasypeme na brambory, přidáme neloupaný česnek (pouze ukrojíme konečky od kořínků), posypeme tymiánem. Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme, posypeme tymiánem a poklademe na vrstvu brambor a zeleniny. Pečeme v troubě asi 1 hodinu a 15 minut. Není nutno podlévat. V polovině pečení kuře obrátíme.

  

 

Křupavé Kuřecí stehýnka na oregánu

 

Suroviny:

4 kuřecí stehýnka, sušené a nebo čerstvé oregano, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 ml plnotučného mléka, 50 g strouhanky, 50 g sezamového semínka, 100 ml rostlinného oleje, petrželová nať

 

Postup:

Kuřecí stehýnka omyjeme, osušíme, potřeme oreganem, solí, pepřem, zlehka pokropíme mlékem, a necháme v lednici 1 hodinu odležet. Troubu předehřejeme na 220 C. Petrželovou nať nasekáme na jemno, promícháme se strouhankou a sezamovým semínkem. Naložená kuřecí stehýnka vyválíme v připravené panádě, potřeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 C do zlatohněda.

 

Jako přílohu doporučujeme: brambory

 

 

Kuře Kari

 

Suroviny:

400 g kuřecího masa, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 1 lžička škrobu, půl šálku vývaru z masoxu, 1 lžička kari koření, půl cibule, 1 pórek, 1 lžíce červeného dezertního vína

 

Postup:

Na kostičky nakrájené maso promícháme s vejcem, škrobem a solí a necháme krátce odležet. Mezitím si nakrájíme pórek a cibuli. Maso vložíme do rozpáleného tuku a po malé chvilce přidáme pórek, cibuli, kari koření, víno, Glutasol a sůl. Mírně zalijeme vývarem, zahustíme škrobem a pozvolna dusíme, dokud maso nebude měkké.

 

Jako přílohu doporučujeme: rýži

 

 

Kuře s bazalkou a chilli papričkami

 

Suroviny:

3 lžíce chilli pasty s bazalkou Thai Pride, 2 lžíce rybí omáčky Thai Pride, 2 lžíce oleje, 250 g nakrájeného kuřecího masa, 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky Cheong Chang, 1 lžička cukru

 

Postup:

Zahřejte olej na pánvi wok nebo na pánvi. Opečte kuřecí maso, přidejte chilli pastu s bazalkou a opečte. Postupně přidávejte rybí omáčku, sójovou omáčku a cukr tak, aby se koření vsáklo do kuřecího masa.

 

Jako přílohu doporučujeme: rýži

 

 

 

Kuře v sýrovém kabátku

 

Suroviny:

kuřecí řízky,  mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor

 

Postup:

Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem.

 

 

 

Indiánské kuře

 

Suroviny:

kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot

 

Postup:

Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s kompotem.

 

Jako přílohu doporučujeme:knedlík, brambory

 

 

Kuře nadivoko

 

Suroviny:

kuře, hermelín, pepř  kuličkový, máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot 

 

Postup:

Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem.

 

Jako přílohu doporučujeme: knedlík

 

 

Kantonské nudle

 

Suroviny:

kuřecí maso,  ploché nudle, olej, hlávkové zelí, vývar, konzervovaný bambus, šunka, černé houby, sůl, glutasol, petrželka, bílý pepř, solamyl

 

Postup:

Uvařené ploché nudle propláchneme, necháme okapat. Pak je opečeme v pánvi na oleji, vyjmeme a udržujeme v teple. Do oleje vložíme na kostičky nakrájené hlávkové zelí, promícháme, zalijeme vývarem. Přidáme bambus, nudličky vařeného kuřecího masa, šunky a máčené černé houby. Ochutíme solí, glutasolem, bílým pepřem, zahustíme máčeným solamylem, podusíme. Směsí přelijeme nudle, ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

 

 

Kuřecí maso na špízu

 

Suroviny:

400 g kuřecích prsíček, 1 stroužek česneku , 7 lžic oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari, černý pepř , 1 mrkev, sůl, 1 červená paprika, 2 malé cibule, 1 zelená paprika, 6 tenkých plátků prorostlé slaniny

 

Postup:

Maso opereme, osušíme a nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme ho do mísy. K tomu přidáme 4 polévkové lžíce oleje, citrónové šťávy a kari a vše dobře promícháme. Maso přidáme do marinády a  promícháme. Necháme přikryté stát a asi 1 hodinu marinovat. Oškrábeme mrkev a nekrájíme na šikmé ovály, které necháme 3 minuty povařit v osolené vodě. Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme z nich semínka a vnitřní část, vypereme je a rozkrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na 8 dílů. Z marinády vybereme kuřecí maso a necháme ho okapat. Každý kus masa rozbalíme do poloviny plátku slaniny. Na každý špíz pak nabodneme 3 závitky, které střídavě strádavě proložíme zeleninou tak, aby zelenina byla na začátku a na konci. Osolíme a opepříme. Špízy pak opékáme 8-10 minut za občasného otáčení ve zbylém oleji do křupava; během opékání je potíráme marinádou.

 

Jako přílohu doporučujeme: rýži , opékané brambory.

 

 Obrázek pokrm z kuřete

 

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

Recepty z kuřecího masa – III. díl

Recepty na moučníky


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl