V naších končinách většinou připravujeme kuře jako pečené, ale kuře má tolik různých možností úprav a proto jsme pro vás připravili pro inspiraci několik zajímavých receptů z kuřecího masa.
Kuřecí prsa plněné šunkou a sýrem
Suroviny:
4 kusy kuřecích prs
4 plátky vepřové šunky
8 plátků tvrdého sýra
olej na smažení
vejce
solamil
grilovaní koření
sůl
Postup:
Prsa omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme ze všech stran a posypeme grilovacím kořením. Plátek šunky a 2 plátky sýra zabalíme do kuřecích prs jako kapsu. Spojíme špejlí nebo párátky. Obalíme v solamilu a poté v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na rozpáleném oleji a vytvoříme jemnou krustu. Ideální je použít fritovací hrnec. Poté rozkrojíme zešikma na půl a pokud není maso dodělané dáme ještě dopéct do mikrovlnné trouby. Jako přílohu podáváme vařené, opečené anebo americké brambory.
Kuřecí maso plněné nivou
Suroviny:
4 kusy kuřecích prs
4 plátky vepřové šunky
150 g sýr Niva
lžíce másla
tuk na pečení
na obalení:
špetka anýzu
1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička sladké mleté papriky
mletý kmín
sůl
Postup:
Prsa omyjeme, osušíme a uprostřed opatrně nařízneme (utvoříme kapsu). Osolíme ze všech stran. Plátky šunky si rozložíme na pracovní desce. Nivu nastrouháme, navršíme ji na rozložené plátky šunky, zabalíme do psaníček a vložíme do kapes v řízcích. Ty pečlivě spojíme špejlí, nebo párátky. Mouku promícháme s paprikou, kmínem a anýzem. V této směsi prsa obalíme a na rozpáleném tuku opečeme ze všech stran. Zapékací misku vytřeme máslem, vložíme opečené řízky a v předehřáté troubě pečeme na 180°C přibližně 25 minut. Jako přílohu podáváme vařené, opečené anebo americké brambory.
Gratinované kuře se sýrem a smetanou
Suroviny:
naporcované kuře
4 lžíce oleje
150 ml smetany ke šlehání
20 dkg tvrdého sýra
mletý černý pepř
Postup:
Kuře naporcujeme. Maso osolíme, opepříme, jemně je přelijeme olejem a necháme 15 minut odpočinout v lednici. Přeložíme je do zapékací misky, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a zvolna pečeme do růžova. Mezitím si nastrouháme sýr. Před dopečením maso posypeme strouhaným sýrem a polijeme smetanou a odkryté dopečeme. Vznikne křupavá kůrka. Jako přílohu podáváme vařené nebo opékané brambory a zeleninovou oblohou.
Smažený kuřecí řízek
Suroviny:
500 g vykostěných kuřecích prsíček
sůl
3 vejce
hrubá mouka
strouhanka
olej
Postup:
Maso omyjeme, osušíme a větší kusy rozkrojíme na tenčí řízky. Osolíme a necháme 30 minut odležet. Potom řízky obalíme v hrubé mouce, ve vejcích rozšlehaných se solí a v prosáté strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji při mírnější teplotě. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši.
Kuřecí soté
Suroviny:
3 Kuřecí prsa
2 smetany
1 žampiony v plechovce
200 dkg šunkového salámu
Vegeta
Prsa opereme, nakrájíme a dáme do misky, kam přidáme pokrájené žampiony. Přidáme šunku nebo šunkový salám opět pokrájený, zasypeme vegetou a zalijeme olejem. Rozpálíme pánev a už bez oleje vložíme porci jakou potřebujeme, osmahneme a když je maso růžové až hnědé zalijeme přiměřeným množstvím smetany. Počkáme až smetana zhoustne a nezapomínáme míchat.
Kuřecí soté II
Suroviny:
1 kg kuřecích prsou,
200 g vepřové kýty,
mletý pepř, hladká mouka,
1 lžíce másla,
2 lžíce olivového oleje,
6 plátků slaniny,
2 červené papriky,
100 g žampionů,
1/4 kg cibule,
stroužek česneku,
150 ml bílého vína,
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce sojové omáčky,
estragon,
bobkový list.
Postup:
Nasekané kuřecí na kostičky, vepřové na nudličky osolíme, opepříme, opečeme na pánvi, přidáme slaninu, cibuli, papriky, česnek, žampiony, zalijeme bílým vínem. Přidáme protlak a sojovou omáčku, podusíme do měkka.
Související články:
Vychytávky v kuchyni a při vaření I.
Vychytávky v kuchyni a při vaření II.
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl
Recepty z kuřecího masa – II.díl
Recepty na moučníky