Vánoční cukroví patří neodmyslitelně k vánocům. Sestavili jsme proto nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví.
Vánoční hvězdičky
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, tuk na potření plechu, hladkou mouku na posypání válu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.
Postup:
Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu, rychle vypracujeme těsto, necháme nejméně hodinu v chladničce odpočinout a poté z něj vyválíme plát silný 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme z plátu těsta hvězdičky, přeneseme je na plech slabě potřený tukem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.
Linecká kolečka
Suroviny:
600 g hladké mouky, 400 g tuku (Hera, Stela, Perla...), 200 g cukru moučka, 4 žloutky
Postup:
Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny v chladnu odpočinout, vyválíme plát a vypichujeme kolečka. Polovinu plných, druhou polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepíme pikantní marmeládou.
Čoko kolečka
Suroviny:
1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, mouku na vyválení těsta, čokoládu a oloupané mandle.
Postup:
Mouku promícháme s cukrem, sójovou moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek, změklé pokrájené máslo, vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka, ozdobíme vždy polovinou mandle, klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10 až 12 minut. Po vychladnutí kolečka ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.
Adventní perníčky
Suroviny:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 5 lžic uvařené rozpustné kávy, 25 dkg medu, 10 dkg Hery, 2 vaječné žloutky, 1/2 prášku do perníku, 1 lžičku sody, 1 lžíci koření do perníku, povidla, čokoládová poleva
Postup:
Z mouky, cukru, medu, kávy vypracujeme těsto, které zabalíme do alobalu a dáme na 14 dní do lednice. Den před pečením do těsta zapracujeme Heru, žloutky, prášek do perníku, perníkové koření, sodu. Těsto pořádně vypracujeme a uložíme do 2 dne do lednice. Druhý den těsto z lednice vyjmeme a vyválíme na plát silný (cca 0,5 cm silný). Vypichujeme tvary a pečeme pomalu na nevymaštěném plechu. Slepujeme povidly a poléváme čokoládou.
Kometky
Suroviny:
1 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1/2 balíčku rozinek, 2-3 lžíce nastrouhaných ořechových jader, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání, zavařeninu, citrónová poleva, 1/2 tabulky čokolády.
Postup:
Mouku promícháme s cukrem, ořechy a jemně pokrájenými rozinkami. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku, necháme hodinu odpočinout a vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme komety nebo jiné tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na tukem vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé komety spojíme zavařeninou, polijeme citrónovou polevou a ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.
Krtkovy kopečky
Suroviny:
50 g másla, 150 g ovesných vloček, 80 g medu, 50 g strouhaného kokosu, lžíci smetany, 50 g čokoládové polevy.
Postup:
Máslo rozpustíme, opražíme na něm vločky, smícháme s kokosem, medem a smetanou a necháme vychladnout. Vytvoříme kopečky a asi po hodině ponoříme spodek kopečků do tekuté čokolády a ozdobíme špičku.
Kokosové stromečky
Suroviny:
150 g mouky, 100 g strouhaného kokosu, dobře umytý citron, vejce, 100 g cukru, 100 g másla, mouku na podsypání, formičky stromečky. Na polevu: 150 g práškového cukru, dobře umytý citron, 100 g strouhaného kokosu.
Postup:
Nastrouháme citrónovou kůru, přidáme mouku, kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 20 min. do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto podsypeme, vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme stromečky, dáme na plech, upečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut, necháme na mřížce vychladnout. Potřeme cukrovou polevou (cukr, šťáva, strouhaná kůra) a posypeme kokosem.
Zázvorky
Suroviny:
30 g nakládaného zázvorového kořene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínků.
Postup:
Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostičky. Na středním ohni svaříme za stálého míchání máslo, cukr a med. Přimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaříme za stálého míchání 3-5 minut. Dvěma lžícemi hmotu odebíráme a kopečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut v troubě předehřáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle přání můžeme spodní stranu potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Pískové koláčky
Suroviny:
250 g másla, 200 g cukru, balíček vanilkového cukru, 400 g polohrubé mouky, lžičku kypřícího prášku.
Postup:
Máslo rozpustíme, až je zlatavé; pak je necháme vychladnout. Ještě tekuté máslo ušleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přimícháme mouku a kypřící prášek a vypracujeme těsto. Utvoříme z něj bochánek, zabalíme do fólie a hodinu chladíme. Z těsta vyválíme váleček o průměru 3 cm a nakrájíme ho na plátky silné 0,5 cm. Koláčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 12-15 mininut v troubě předehřáté na 175°C. Okraje ještě horkých koláčků obalíme v cukru.
Medové kostky
Suroviny:
500 g medu, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 100 g citronátu, 3 vejce, 250 g cukru, 1 kg hladké mouky, 10 g amonia (cukrářské droždí), 300 g čokoládové polevy.
Postup:
Med rozpustíme na velmi mírném ohni, přimícháme skořici, hřebíček a najemno nasekaný citronát. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, až vznikne hustý krém. Přimícháme mouku s amoniem, medový krém a těsto dobře propracujeme. Z těsta vyválíme přímo na plechu vyloženém papírem na pečení plát a ponecháme asi hodinu v klidu. Perník dáme na střední lištu trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20-25 minut. Pak jej překlopíme na kuchyňskou mřížku, po vychladnutí nakrájíme na kostky a potřeme polevou.
Perníková srdíčka z karamelu
Suroviny:
100 g kostkového cukru, 2,5 dl vody, 600 g hl. mouky, 1/2 balíčku prášku do perníku, 160 g moučkového cukru, balíček vanilinového cukru, 60 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, po lžíci citrónové a pomerančové šťávy, skořici, tlučený hřebíček, tuk na vymazání, vejce na potření, čokoládovou polevu.
Postup:
Z cukru připravíme karamel, zalijeme vodou a povaříme. Mouku smíchanou s práškem do perníku prosijeme, přidáme moučkový a vanilinový cukr, rozehřátý tuk s medem, vejce, šťávy, koření, vypracujeme vláčné těsto, vyválíme plát 1 cm silný a formičkou vykrajujeme srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme dorůžova a vychladlé zdobíme polevou.
Kokosové koule
Suroviny:
1 balíček dětských piškotů, 1/2 l uvařeného vanilkového pudinku, 1 máslo, 2/3 dortových oplatek nalámaných na malé kousky (používám velké, obdélníkové), cukr, rum, rozinky, ořechy (nakrájené na kousky) podle chuti
Na obalení koulí: kokos anebo kokos smíchaný s kakaem
Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vanilkový pudink (stačí pouze trochu promíchat, nemusí se třít), rozdrcené piškoty, oplatky, rum, oříšky a rozinky. Ze vzniklé hmoty vytváříme koule, které obalujeme v kokosu a nebo kokosu smíchaném s kakaem. Uložíme v chladu. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky nebo švestky.
Bílé rumové kuličky
Suroviny:
80 g másla, 2 lžíce smetany, 200 g bílé čokolády, 10 cukrářských piškotů, 8 lžic rumu, 6 lžic sekaných mandlí, 100 g mandlových plátků
Postup:
Ve smetaně necháme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vlažné tekutině rozpustíme čokoládu. Piškoty rozdrobíme a zakapeme rumem. Sekané mandle opražíme, smícháme s čokoládovou hmotou a piškoty. Pokud je směs příliš tekutá, dáme ji vychladit. Pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v mandlových plátcích a skládáme do papírových košíčků.
Burisonové hrudky (i děti se můžou realizovat)
Suroviny:
půlka másla, balíček karamelek, 1 sáček obyčejných burisonů
Postup:
Ve vodní lázni se rozpustí máslo s karamelkama a vsypou se burisony. Z hmoty tvoříme hrudky. Příchuť karamelek může být libovolná. Je to výborné cukroví, které zvládnou i děti.
Sladké brambory
Suroviny:
Buflery: 60 g pískového cukru, 110 g hladké mouky, 15 g pudinkového prášku vanilkového, 150 g bílků, 80 g žloutků, 40 g vody, kakao na obalení
Cukrová hmota: 100 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 1 lžička medu, 20 g másla, rumové aroma, kousek bílku, popř, kapka vody - vše smícháme v hladkou hmotu
oblíbený máslový krém
Postup:
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce vmícháme žloutkovou směs a nakonec zbylou mouku. Dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem větší hromádky. Pečeme při teplotě asi 170-180 °C dorůžova.
Připravené buflery spojíme vždy 2 čokoládovým máslovým krémem a již slepené lehce potřeme krémem. Cukrovou hmotu rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, do kterých zabalíme připravené buflery s krémem. Obalíme v kakau a vložíme do papírových košíčků.
Čokoládové kuličky v kokosu
Suroviny:
150 g piškotů (balíček), 150 g cukru, 150 g 100% tuku, 1 vejce, 30 g kakaa, rum, oříšky, kokos na obalení
Postup:
Piškoty rozdrtíme, nejlépe válečkem. Z piškotů, cukru, 100% tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Vosí úly
Suroviny:
Těsto: 200 g ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 vejce
Krém: 100 g másla, 200 g moučkového cukru, troška silné černé kávy
Linecké: 120 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 120 g moučkového cukru
Postup:
Uvedené suroviny na těsto se zpracují. Utvoří se kuličky, jež se zlehka obalí v mletém cukru a vtlačením do formičky vytvarujeme vosí hnízdo. Suroviny na krém umícháme a z lineckého si upečeme úměrně velká kolečka pod vosáky.
Tlapky
Suroviny:
150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 60 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g cukru moučka, mletá skořice, hřebíček, 100 g másla, 1 vejce, ztužený tuk na vymazání, cukr moučka, vanilkový cukr
Postup:
Na vál prosijeme mouku promícháme s práškem, přidáme strouhané ořechy, cukr, mleté koření, rozemneme tuk a pomocí vejce zpracujeme těsto. Necháme jen krátce odpočinout, vyválíme váleček, odkrajujeme stejnoměrné kousky, lehce obalujeme v mouce a vtlačujeme do vymaštěných formiček. Pečeme dozlatova. Upečené tlapky ihned vyklopíme na vál a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.