Krbová kamna pro vaření a pečení
Kategorie:
TEPLO DOMOVAElektřina raketově a nekonečně zdražuje, zemní plyn je nejistý, levný ovšem taky není. Stále více lidí instaluje krby a krbová kamna. Lze spojit dobré s užitečným. Některá krbová kamna umožňují i přípravu jídel. To je sen všech seniorů. Zatopit si, mít teplo a i uvařený oběd.
Jak vybírat kamna
Kamna kupujete jen jednou, palivo budete nakupovat do smrti. Je proto vhodné vybrat si krbová kamna s dvoukomorovým spalováním. Ta šetří nejen palivo, ale i čas a zvyšují kvalitu jídla. Dvoukomorové spalování snižuje spotřebu dřeva o 30 – 40 %. Navíc dává stabilní výkon. Krbová kamna s dvoukomorovým spalováním vydrží hořet i několik hodin bez obsluhy. Takže je neotvíráte. Neprodukují tedy prach a špínu v takové míře, jako běžná krbová kamna.
Kvalita jídla
Je nesrovnatelná, ve srovnání s běžnými kamny a troubami na plyn a elektřinu. I pizzerie inzerují – Pizza pečená v peci na dřevě.
Další možnosti přípravy jídel: Někdy se používá, u starších krbů, litinový držák, který se vloží do ohniště. Nikloiv ale u krbů s dvojitým spalováním. U krbů s dvojitým spalováním je nejen vysoká účinnost, ale i teplota. Z jídla by stalo palivo.
Kvalita paliva
„Máte – li možnost porovnat suché dřevo a dřevobrikety, zjistíte, že dřevo je dřevo.“, říkají majitelé kvalitních kamen a krbů. Dřevo hoří daleko lépe a dá i více tepla. Do brikety nevidíte, z čeho ji kdo lisoval a jak dlouho sušil materiál. Dřevo v sušárnách na pilách se suší 16 – 18 dní. Pokud by někdo chtěl takto důkladně sušit materiál pro výrobu briket, narostly by mu náklady. Že má dřevobriketa certifikát? Ano, ten je o dřevobriketě dodané na zkušebnu, nikoliv té Vaší.
Krbová kamna na obrázku mají i plotnu pro přípravu jídel.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
Související články.
Dotace na krby, kamna, kotle
Dřevoplynový krb kamna
Doporuč přátelům
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.